menu

8 Temmuz 2016 Cuma

EDİRNE

  
29 Haziran 2016 perşembe yani bayram öncesi hem trafiğe kalmamak hem de daha ekonomik olması açısından yola çıkmaya karar verdik. Bahçeşehir ' den yola çıkıp iki buçuk saat sonra güzel Edirne ' mize vardık. Bizim ilk gelişimizdi ve bu kadar çok gezilecek yer olduğunu asla bilmeden geldik. Geliş saatimiz itibariyle karnımız acıktığı için  hemen esnafın tavsiyesi ile meşhur ' Köfteci Osman ' a gittik. Yeri ana cadde üzerinde Selimiye Camisi ' nin hemen karşısında ,temiz ve lezzetli bir restaurant.








İlk durağımız Selimiye Camii oldu. II. Selim 'in  Mimar Sinan 'a  yaptırdığı bu güzel eser gerçekten insanı büyülüyor.Sinan , bu eserini 90 yaşında iken bizzat kendi de çalışarak yapmış ve 'ustalık eserim ' diye adlandırmış.                                                                                                                                              
                                                      







                                                                                                                                                                                                                                             




Sütunun işaretli kısmında ters lale resmi mevcut.


Selimiye Camisi ' nden çıkar çıkmaz da hemen  Selimiye Arastası ' nı gezebiliyorsunuz. Burası III. Murat tarafından camiye gelir sağlamak amacıyla Mimar Davut Ağa ' ya yaptırılmış.256 m uzunluğunda ve 73 kemerlidir. İçinde 124 dükkan mevcut. Dua Kubbesi ' nde dükkanı bulunanlar için her sabah doğru iş yapacakları için ant içtikleri ve dua ettikleri bilinir.



                                           Selimiye Külliyesi de gezilmeye değer yerlerden biri.
                                                      
                                                          






















     Külliyenin tavanları işlemelerle süslü ve kuşlardan korumak için dikenimsi şeylerle korumaya 
çalışmışlar.



Vali Hacı İzzet Paşa Türbesi



Biraz aşağı yürüyünce Ulu ( Eski ) Cami ile karşılaşıyorsunuz. Bunun yapım yılı 1414. Bu camide Mimar Sinan ' ın örümcek ağlarından korunmak için kullandığı devekuşu yumurtasını görebiliyorsunuz.





      1418 yılında yapılmış Bedesten Çarşısını da                                                                                                               gezebilirsiniz.


Rüstem Paşa Kervansarayı şu an otel olarak kullanılıyor.Biz geceyi burada geçirdik ve gece rüyamda istemesemde 600 yıl öncesine gittim.





















                                            Karaağaç bölgesine doğru yola çıkıyoruz. Yolda karşı karşıya                                               gördüğümüz iki tabela gerçekten çok ilginç. Hemen aralarında da eski bir hamam ile karşılaşıyoruz.



   

            Tunca Köprüsünden geçiyoruz.

Karaağaç yolunda ,Meriç Nehri'nin üzerinde de Meriç Köprüsü vardır. 1842 ' de Abdülmecit zamanında yapımına başlanmış ve 1847 ' de bitirilmiştir.263 m uzunluğunda ,7 m genişliğinde , 13 ayak üzerinde ve 12 sivri kemerli bir taş köprü olup yanlara doğru eğimlidir.




Hacı Adil Bey Çeşmesi




Bundan sonraki güzergahımız tren garı oluyor.


,





Hemen garın içinde Lozan Anıtını da görebilirsiniz.




           



Özellikle burası tam bir sayfiye havasında , bizi gerçekten büyüledi.







Dönüş yolunda Kent Ormanını ziyaret edebilirsiniz.


Gece şehir geç saatlere kadar hayat dolu ve cıvıl cıvıl üstelik halk son derece modern.İftar saatinde sokaklardaki masaların hepsi doluyor ve farklı bir atmosfere giriyorsunuz.



                                                                        Üç şerefeli Cami
                                                               Selimiye gece ayrı bir güzel.



Sarayiçi Bölgesine doğru giderken Beyazıt Köprüsü ' nden geçiyoruz.




SAĞLIK MÜZESİ


Fatih Sultan Mehmet ' in oğlu ve 8. Osmanlı Padişahı  Sultan II. Bayezid tarafından yaptırılmıştır.1484 yılında yapımına başlanıp 4 yıl içinde tamamlanıp hizmete açılmıştır.                                                                                                                                                                           






























    1912-1913 Balkan Savaşı sırasında vatan topraklarını savunan 300 bin askerin anısına ve aynı zamanda 1913 senesinde Sarayiçi 'nde aç ve susuz bırakılarak ölen 20 bin askerin anısına inşa edilmiştir.

            IV. Mehmet Av  Köşkü ' ne böyle güzel bir ormanın içinden geçerek gidiyorsunuz.Köşk biraz  hayal kırıklığına uğratsa da tabiat çok güzel ve etrafınızda tayları da görmek mümkün. Hem burada hem de yol boyunca yeme içme imkanı bulabileceğiniz bir sürü yer mevcut.Burada tavuk ormanı da var ama biz gitmedik.Bu köşk 1671 yılında inşa edilmiş ve 2002 yılında restore edilmiş.                                                        



                                                                         Enez kalesi


Türk  güreşleri Hun İmparatorluğu ' nun kurulduğu döneme dayanmaktadır. O dönemlerde ' Karakucak ' denilirmiş. Günümüzde de halen devam etmektedir. Geleneksel olarak her yıl haziran ayının son haftasında düzenlenmektedir.








Adalet Kasrı,saraydan kalan tek sağlam binadır.Edirne Sarayı 'na Kanuni Sultan Süleyman zamanında eklenmiş ve Kanuni ' nin kanunları burada yazdığı söylenir.






                    Hıdırlık Tabyası

Balkan Savaşı ' nda Edirne ' nin müdafasında Şükrü Paşa ' nın karargahı olarak kullanılmış.



Biz ailecek Edirne ' yi çok beğendik.Günübirlik gezi de olabilir ama çok yorucu olur. Bizim gibi bir gece konaklamalı yaparsanız sanırım daha zevkli bir gezi olur.
Edirne ile özdeşleşmiş simgeler : Tava ciğeri ,aynalı süpürge , bademezmesi , mis meyve sabunu , Edirne Köftesi , Edirnekari ' dir. 
Bizim özellikle gitmediğimiz yerler :Şükrüpaşa Anıtı (kentin en yüksek yeri ) ,Sweti George Bulgar Kilisesi ,Sinagog , Lalapaşa Dolmenler, , Arkeoloji ve Etnografya Müzesi .




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder