menu

13 Temmuz 2016 Çarşamba

BALMUMU MÜZESİ

Haziran 2016 ,Saphire gezisi yaptığımız gün; kızım, oğlum ve arkadaşı Saphire’in B4 katında bulunan Balmumu Heykel Müzesi'ni gezdiler ve bol bol fotoğraf çektiler. Şimdi de kızımın ağzından o müzenin yazısını paylaşacağım.


Balmumu Heykel Müzesi, yurt dışında oldukça yaygın bir müze türü olsa da ben ülkemizde daha önce görmemiştim ve gezmek için çok güzel bir fırsat yakaladığımı düşündüm. Doğrusu en başta müzenin boş olması beklentimi düşürmeme sebep oldu, kimsenin ilgi göstermediğini görmek de beni üzdü. Müze özel bir müze olduğu için müzekart geçerli değil ancak fiyatlar da gezmek için makul.
Öğrenci 10 TL
Tam 15 TL



Biletleri aldıktan sonra içeri geçtik. Başta yan yana dizilmiş bir sürü heykelle karşılaştık. Begüm Hanım bize heykellerin yapılışı ve malzemeleri hakkında bilgiler verdi. Ortalama olarak her biri 3-4 ayda tamamlanan heykellerin yüz, el ve görünen kısımları balmumu iken kıyafetlerin altında kalan kısımlar alçıdan yapılmış. Heykellerde kullanılan kıyafetler ise orijinal değil. 


Ardından Begüm Hanım bize müzenin tamamını gezdirdi ve her bir heykel hakkında ayrı ayrı bilgiler verdi. Hangi resimlere bakarak hazırlandıkları, heykeldeki kişilerin yaşadığı dönem, kim oldukları, neler yaptıkları, eserleri, fikirleri gibi bir çok konudan bahsetti. Bu bilgilendirmeyi herkes için ayrı ayrı yapması gerçekten de çok güzeldi çünkü bunlar yazılı olan bilgiler değildi ve sözlü anlatılmış olmaları ayrıca dikkatimizi çekti, müzeyi canlı bir tarih serüveni gibi yansıttı. Ayrıca o sırada müzede sadece biz üçümüz olmamıza rağmen hiçbir detayı atlamadı ve bizimle çok güzel ilgilendi. Içeride fotoğraf çekmek ve flaş kullanmak da serbest.
                                                                                                                                                                                                                                                                    Müzede farklı kısımlar var: Osmanlı,Harem, Avrupa Köşesi, Atatürk Köşesi gibi ve hepsi de oldukça ilgi çekici. 




Atatürk Köşesi'nde ayrıca gelen okullara sunum yapmak ve video izletmek için düzenlenmiş bir kısım da mevcut.




Türk Edebiyatına emeği geçmiş sanatçılarımız da mevcut.







Yabancılar da unutulmamış.








Bence, içeride sadece ışıklandırma, fotoğraf çekmeye çok uygun değildi. Bunun dışında gösterilen ilgi bizi son derece bilgilendirici ve tatmin ediciydi.


                                         Begüm Hanım'a ve emeği geçen herkese teşekkürler. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder